Arthur Rimbaud 3

Laatste brieven van Arthur Rimbaud (1854-1891)

 


Arthur Rimbaud. Correspondenties Harar, 3.Laatste brieven van  Rimbaud. Franse literaire teksten Vertalingen Vivienne Stringa.

 

 

Harar, 20 februari 1891.

Lieve moeder,

Ik heb uw brief van 5 januari ontvangen. Ik zie dat alles goed gaat bij jullie, behalve de kou die zoals ik in de krant lees in heel Europa heftig is. Als ik in dergelijke omstandigheden naar huis zou komen, dan zou ik snel sterven.

Het gaat momenteel niet goed met me. Althans, ik heb spataderen in mijn rechterbeen die veel pijn doen. Dat is wat je oogst als je zo zwoegt in dit soort trieste landen. En bovenop die spataderen heb ik ook nog eens reumatiek. En toch is het niet koud hier; maar het komt door het klimaat. Tot vandaag heb ik al twee weken geen oog dichtgedaan door die pijn in dat verdoemde been.
Ik zou graag weggaan van hier, en ik denk dat de warmte in Aden me goed zou doen, maar ik moet nog veel geld krijgen van mensen en dus kan ik niet weg, anders zou ik het nooit krijgen.
Ik heb in Aden een kous tegen spataderen gevraagd, maar ik weet niet of dat te krijgen is.

Dus als je me een plezier wilt doen: koop een spataderkous voor me, voor een lang en droog been (het been is no. 41 voor de schoenmaat).
De kous moet over de knie komen, want er zit ook een spatader boven mijn dij.
Spataderkousen zijn van katoen of van geweven zijde met elastisch draad dat de opgezwollen aders bijeenhoudt. Die van zijde zijn het best, die zijn het sterkst. Ze zijn niet duur geloof ik.
Trouwens, ik betaal het je terug.

Ondertussen houd ik mijn been maar verbonden.
Stuur het goed ingepakt per post naar Mijnheer Tian in Aden, hij zal het me geven zodra we elkaar zien.
Die spataderkousen kun je misschien in Vouziers vinden. In ieder geval kan de huisarts er een bon van sturen, maakt niet uit waarvandaan.

Dit mankement is veroorzaakt door teveel inspanningen te paard, en ook door te vermoeiende wandeltochten. Want we hebben hier in deze streken een wirwar aan steile bergen, daar kun je niet eens te paard op. En dan allemaal zonder wegen of paden.
Spataderen zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar je kunt er geen enkele inspanning mee doen. Het is erg vervelend, want ze veroorzaken wonden als je geen kousen voor spataderen draagt; en dan nog, want gevoelige benen verdragen zo'n kous niet graag, vooral 's nachts.
En daarbij heb ik ook een reumatische pijn in mijn rechterknie die me kwelt, en dat heb ik alleen 's nachts!
En dan moet je nog bedenken dat in dit seizoen, dat de winter van dit land is, we nooit minder dan tien graden boven nul zitten (en niet onder nul). Maar er zijn veel droge winden, en die zijn niet gezond voor de blanken over het algemeen. Zelfs jonge Europeanen, van 26 tot 30 jaar, krijgen reuma na een verblijf van twee of drie dagen hier!

Slechte voeding, ongezond wonen, te lichte kleding, allerlei soorten zorgen, verveling, de onophoudelijke problemen bij de door domheid verworden schurkachtigheid van de negers, dat heeft allemaal hun uitwerking op de moraal en de gezondheid in heel korte tijd. Een jaar hier is vijf jaar elders. Je wordt hier snel oud, zoals in heel Soedan.

Zet in uw antwoord mijn situatie met betrekking tot mijn militaire dienst. Moet ik nog ergens in dienst? Zoek het uit, en antwoord me.

Hartelijke groet,

Rimbaud