Vertalingen Robin Renucci Geheugen en vrijheid

Vertaling Robin Renucci Geheugen en vrijheid, jongere raakt verwijderd van zichzelf, Grieks, Plato, bewust van je geheugencapaciteit, Vertalingen Vivienne

Robin Renucci is een Franse acteur en regisseur, die in vele films en theaterstukken heeft gespeeld. Hij is zich in 2011 gaan toeleggen op het samenbrengen van artiesten met een verschillende culturele of nationale achtergrond. Zijn interviews zijn te beluisteren en, in het Nederlands vertaald, ook te lezen. Hieronder vertelt hij wat geheugen met vrijheid heeft te maken.

Geheugen en vrijheid

 

  Ik vind het heel leuk om aan anderen dingen over te kunnen brengen zoals dit soort gedachtes of deze methode, en ik vind het heerlijk om te zeggen wat iemand aan geheugen in zich heeft, hoe je het omhoog laat komen; ook weer vanuit het Griekse oogpunt, zoals bij Plato, de anamnese dat als je het geheugen in je kan laten opkomen, dan is dat de ultieme vrijheid.
Dat deed Proust, jarenlang. Daarom hou ik erg van Proust. Voor een schrijver als hij is het thema geheugen bij uitstek degene die zich in zijn donkere kamer dingen herinnert, emoties uit zijn kindertijd, de vergankelijkheid van een emotie en die zich dan ineens in je gegrift staat voor altijd en hij werkt dan aan dat vreemde verschijnsel van het ineens weer opkomen van zijn eigen persoonlijke herinnering.

Dat is zijn vrijheid. Ik ben lucide over het feit dat ... hé, Lucide, dat komt van “luce”, licht, helderheid, hier ook weer, die gedachte die mij van binnen verlicht; maar dat wij momenteel een jonge generatie aan het fabriceren zijn die zich verplicht voelt om almaar technologische voorwerpen te moeten aanschaffen, de hypomnemata, geheugendragers, voor telefoon, communicatie, voor al dat soort geheugendragers, Iphone, Ipod, al die muziekdragers etc.
Daardoor raakt de jongere verwijderd van zichzelf, en is hij zich niet meer bewust van zijn eigen geheugencapaciteit.

Ik ben lucide en ik ben me bewust van het feit dat zo’n wereld gedoemd is te mislukken. Daarvan ben ik overtuigd. En het is tijd om alle plannen, technologische projecten die we hebben, te gebruiken.
Omdat het projecten zijn en toekomstbeloftes, die moeten juist ingezet worden in dienst van de vrijheid van het individu. Dat wil zeggen dat als een geheugendrager mij kan laten denken, me herhalend me te laten herinneren, een tekst uit mijn hoofd te leren, dan wordt dat een geweldig voorwerp.

Robin Renucci is een Franse acteur en regisseur, die in vele films en theaterstukken heeft gespeeld. Hij is zich in 2011 gaan toeleggen op het samenbrengen van artiesten met een verschillende culturele of nationale achtergrond. De volgende link neemt u terug naar de eerste pagina.

Robin Renucci

Vertaling Robin Renucci Geheugen en vrijheid, jongere raakt verwijderd van zichzelf, Grieks, Plato, bewust van je geheugencapaciteit, Vertalingen Vivienne

Onderstaande links verwijzen naar de sites van de theatergroepen van Robin Renucci.

 Association AriaCorse. Onderwijs en opleiding door te creëren

Les Tréteaux de France. Nationaal Centrum voor Toneel