Correspondentie Baudelaire, aan De keizerin. Parijs, 6 november 1857.

Charles Baudelaire
CORRESPONDENTIE
Tweede deel volwassen periode

Vertalingen Vivienne Stringa.

AAN DE KEIZERIN.
Parijs, 6 november 1857.

 

Mevrouw,

    Alle wonderbaarlijke eigenzinnigheid van een poëet is nodig om de aandacht van Hare Majesteit te durven bezetten voor een geval dat zo klein is als het mijne.
Ik heb het ongeluk veroordeeld te worden voor een poëziebundel met de titel: Les Fleurs du mal, en de enorme oprechtheid van mijn titel heeft me niet voldoende beschermd.
Ik had gedacht dat ik een mooi en groots werk zou maken, vooral een duidelijk werk: maar het werd beoordeeld als obscuur waardoor ik veroordeeld ben tot het veranderen van het boek en het weghalen van enkele stukken (zes van de honderd).
Ik moet zeggen dat ik met een bewonderenswaardige hoffelijkheid ben behandeld door Justitie, en dat de betreffende termen uit het vonnis een erkenning van mijn hoogste en zuiverste bedoelingen impliceert.
Maar de boete die verhoogd is met voor mij onbegrijpelijke kosten, overstijgen de mogelijkheden van de spreekwoordelijke armoede van poëten, en, aangemoedigd door zoveel waardebetuigingen die ik van zo hooggeplaatste vrienden heb mogen ontvangen, en tegelijkertijd overtuigd van het feit dat het Hart van de Keizerin open staat voor de genade van alle soorten van tegenspoed, zowel spirituele als  materiële, heb ik, na een besluiteloosheid en een verlegenheid van tien dagen, het plan opgevat om te dingen naar de gracieuze goedheid van Hare Majesteit en haar te vragen om tussenbeide te komen voor mij bij de Minster en Justitie.

Aanvaard, Uwe Excellentie, Mevrouw Hare Majesteit , mijn nederige groet.

Uw toegewijde, nederige dienaar en onderdaan,

Charles Baudelaire.

Quai Voltaire 19.

  Inhoudsopgave     Volgende brief