Charles Baudelaire. Brieven aan zijn moeder. Parijs, twaalf uur ’s middags, 31 december 1853.

Charles Baudelaire 
Brieven aan zijn moeder. Gehele correspondentie

  
Odilon Redon. Baudelaire. Brieven aan zijn moeder.Vertalingen Vivienne Stringa

Odilon Redon. 1840-1916.

Zoom

  

Parijs, twaalf uur ’s middags, 31 december 1853.

 

    Laat me het zelf redden en laat me vier of vijf dagen werken. Trouwens, ik ga van de 1e tot de 30e de deur niet uit.
Ik heb koste wat kost een heftig werk nodig, als een soort cauterisatie op oude wonden.

    Het is maar goed dat de loopjongen hier terug is gekomen voordat hij daarheen ging.
Door 50 in plaats van 150 neer te zetten zou je de gelegenheid geven voor een nieuwe fout van mijnheer Ancelle, want die zou me dan 50 frank hebben opgestuurd in plaats van 150, en dan zou hij koppig hebben volgehouden dat hij zich niet kon herinneren dat hij een reçu van 100 frank van mij heeft gehad waar ik geen geld van heb gekregen.
Ik heb een valse gemaakt, als je dat zo mag noemen, dat wil zeggen dat ik met de kennis die ik heb van jouw handschrift een 1 voor de 50 heb gezet.
Het spreekt voor zich dat jouw intentie weliswaar geleid werd door mijn brief, maar door hem er niet aan te herinneren dat hij me nog 100 frank schuldig was – zette jij me in de positie dat ik maar 50 kreeg, en dientengevolge niets te kunnen vandaag – Mijn Hemel! Wat een diplomatie en moeite voor een paar kleren.

    Zoals ik je gezegd had, stuur ik hem over een paar dagen zijn kredietbrief zonder die te hebben gebruikt.
Of, als ik die wel ga gebruiken, dan zal dat maar in veel mindere mate doen. 40 frank misschien.

    Voor de rest, om je de waarheid te zeggen, ik geloof dat ik hem bewaard heb, omdat ik eigenlijk bewogen werd door een gevoel van wantrouwen, en omdat ik wilde dat ik op zijn minst deze kans nog zou houden om gekleed te kunnen zijn, indien hij mijn brief en de cijfers niet helemaal zou willen begrijpen.

    Bedankt. Verder ben ik ongerust totdat die man terug is uit Neuilly.
Ik ben vergeten bij die getallen die ik je vanochtend schreef te zetten dat ik ook nog die verplichte nieuwjaarsgeschenken moest kopen voor drie of vier mensen.
Dus oordeel zelf maar, of ik met die noodzaak om mijn huur te betalen en een gedeelte van mijn kleren en de nieuwjaarsgeschenken, zonder mee te tellen dat ik geld opzij moet houden voor een paar dagen – genoeg zal hebben aan 150 frank.

Charles.

  Gehele correspondentie          Volgende brief