Charles Baudelaire aan Gustave Flaubert. Parijs, 31 januari 1862.

Charles Baudelaire
CORRESPONDENTIE
Tweede deel volwassen periode

Vertalingen Vivienne Stringa.

 

AAN GUSTAVE FLAUBERT
Parijs, 31 januari 1862.

 

Beste Flaubert,

    U bent een echte krijger. U verdient het bij het heilige bataljon te horen.
U heeft de blinde kracht van vriendschap, wat echte politiek impliceert.

    Maar u bent ook een echte solitair, u heeft dus ook niet het fameuze artikel gelezen van Sainte-Beuve over de Académie en de kandidatuurstellingen!
Dat was een week lang onderwerp van gesprek en zal zeer gewelddadig hebben weerklonken op de Académie.

    Maxime Du Camp zei tegen me dat ik onteerd was, maar ik ga stug door met mijn bezoekjes, hoewel sommige academieleden verklaard hebben (maar of dat waar is ?) dat ze me niet eens bij hen thuis zouden ontvangen. Ik heb een impulsieve daad begaan, maar ik heb er geen berouw van.
Zelfs als ik niet één stem zou krijgen, dan nog zou ik geen spijt hebben. er komt een verkiezingsronde op 6 februari, maar ik zal pas bij de laatste ronde (Lacordaire, 20 februari) proberen twee of drie stemmen los te krijgen.
Ik kom dan alleen te staan tegenover die belachelijke petit prince van een de Broglie, zoon van de hertog. Academicus nog in leven.
Er wordt gezegd dat hij van te voren al benoemd is. Dat soort mensen komen er uiteindelijk nog toe om de verkiezing van hun conciërges te doen, als die conciërges Orléanisten zijn.

    Tot binnenkort. We zullen elkaar ongetwijfeld zien. Ik droom altijd van de eenzaamheid, en als ik zou vertrekken voordat u terugkomt, zal ik een paar uur bij u op bezoek komen. - Daar.

    Hoe komt het dat u niet heeft gezien dat Baudelaire betekent: Auguste Barbier, Th. Gautier, Banville, Flaubert, Leconte de Lisle, oftewel: pure literatuur ?  Het werd wel meteen begrepen door een paar vrienden en dat leverde me enkele vriendschappen op.

Bedankt, uw toegewijde,        

CH. Baudelaire.

Heeft u opgemerkt dat schrijven met een ijzeren pen net is alsof je met klompen aan over loszittende stenen loopt?

  Inhoudsopgave     Volgende brief