Charles Baudelaire aan Alphonse Legros. Parijs, 6 december 1862.

Charles Baudelaire
CORRESPONDENTIE
Tweede deel volwassen periode

Vertalingen Vivienne Stringa.

 

AAN ALPHONSE LEGROS
Parijs, 6 december 1862.

 

Beste Legros,

     Dit alles is te gek, en Duranty is gek als hij dat tegen u gezegd heeft.

1e. Heeft u Meurice gezien, of zijn vrouw?

2e. Heeft Meurice een proefdruk naar Victor Hugo gestuurd?

3e. Ik zag de heer Paul Chenay, etser (zwager van Victor Hugo), belast met het maken van een album met etsen met de veer van V. Hugo (dezelfde aan wie Meissonier een proces heeft aangedaan), en ik heb hem uw geval uitgelegd.
De heer Chenay zei tegen me dat hij graag het portret dat u gemaakt hebt had genomen, als die van hem helaas niet al gemaakt was maar dat er in dit geval niets anders op zat dan een goede proefdruk aan Hugo te geven van zijn portret dat door Legros gemaakt is, en als het portret hem mocht bevallen, dat het heel erg makkelijk zou zijn om het koper te verkopen aan welke uitgever dan ook die met Hugo handelt (Hachette, Hetzel, Pagnerre, etc.), want V. Hugo had die wens geuit.
Dit alles is heel logisch.
De heer Chenay heeft daarbij veel talent en is slim en hij is trouwens bereid om u zo van dienst te zijn. Wat jammer toch dat u zich niet iets meer gehaast heeft. U had aangenomen kunnen worden om het portret te maken voor op de kaft van het album.
Er is nu nog één kans: dat Hugo het portret mooi vindt, want het is gewoon een heel goed portret en Hugo heeft er verstand van, daar is een goede kans op. Alleen, die bekende dichter heeft als principe dat een portret van een beroemde man altijd aangeboden moet worden in een mooie en verleidelijke vorm.
Ik wil niet gemeen lijken.
Chenay heeft een prachtig portret van hem gemaakt en Hugo heeft hem geweigerd onder het mom dat hij te woest leek.
Alleen Lamartine heeft er een proefdruk van gevraagd. Victor Hugo verblijft in Guernsey (op de weg van Londen), in Engeland. Meurice woont in de avenue Frochot op nummer 5 en Chenay woont in de rue Turgot in de wijk Turgot, op nummer 5, in Parijs.

Uw toegewijde,

Ch.  Baudelaire.

P.S. Ik denk dat als Victor Hugo zijn wens uitte aan een van die uitgevers om het portret op de omslag van een van zijn boeken te zetten, we daar zo'n  300 frank uit zouden kunnen halen.

  Inhoudsopgave     Volgende brief