Baudelaire, correspondentie, aan Alphonse Baudelaire. Parijs, maandag 2 december 1839.

Charles Baudelaire
CORRESPONDENTIE
Zijn jeugd

Vertalingen Vivienne Stringa.

AAN ALPHONSE BAUDELAIRE  1
Parijs, maandag 2 december 1839.

18 jaar oud

Beste broer,

    Ik schrijf je nog een keer voor geld, maar dit is de laatste keer. Hier houd ik het bij, dat heb ik besloten. Ik kom weer terug om de volgende reden: met het eerste geld dat je me gegeven hebt, heb ik medicijnen en boeken gekocht, en de rest heb ik uitgegeven aan voorstellingen, maar ik had domweg vergeten dat ik nog een kleine schuld had bij de kleermaker. Toen ik van school kwam, had mijn vader officieel gezegd dat elke keer dat ik iets kocht, ik dat contant moest afrekenen. Helaas heeft hij dezelfde kleermaker, en ik ben bang dat hij op een dag per toeval tegen hem zou zeggen: is Charles u nog iets schuldig, betaalt hij wel precies?

    Ik ga kijken of mijnheer Guérin thuis is. Ik maak nog voor de laatste keer gebruik van jouw toestemming en dan vraag ik 50 frank aan hem.

    Ik zeg wel voor de laatste keer, niet om jouw vrijgevigheid te alarmeren, maar om mezelf de verplichting op te leggen om niet altijd op het geld van en ander te rekenen. Want mijn broer zal er niet altijd zijn.

    Ik heb laatst met Paul geluncht, en ik heb hem herinnerd aan wat jij tegen me had gezegd over je promotie. Hij moest lachen, en hij zei dat je te snel wilde gaan, en dat je minstens zes jaar geduld  moest hebben.

    Duizend lieve groeten voor mijn zuster. Als ik naar Fontainebleau ga, dan moet je me een intieme kennis laten leren kennen, die op negentienjarig leeftijd misschien geen geld aan zijn vader zal durven vragen en het dan aan zijn oom zal vragen.

Adieu, het ga je goed, en geloof het, dat ik hard ga werken.

Charles.

AAN ALPHONSE BAUDELAIRE
Parijs, dinsdag 3 december 1839.

18 jaar oud

    Ik heb gisteren mijnheer Ducessois gezien en hij heeft me 50 frank gegeven.
Nu ben ik braaf geworden.
Ik heb lang met hem gepraat en ik heb met hem gewandeld.
Hij was heel goed voor me en heel aardig.

    Mijnheer Guérin zit in Fontainebleau.
Alsjeblieft, doe hem de hartelijke groeten van mij en bedank hem voor zijn adviezen.

Adieu. Veel liefs.

Charles.

1  Alphonse Baudelaire, de halfbroer van Charles,
was een zoon uit een eerder huwelijk van zijn vader.

  Inhoudsopgave     Volgende brief