Baudelaire, correspondentie, aan Alphonse Baudelaire. Parijs, vrijdag 23 augustus 1839.

Charles Baudelaire
CORRESPONDENTIE
Zijn jeugd

Vertalingen Vivienne Stringa.

AAN ALPHONSE BAUDELAIRE  1
Parijs, vrijdag 23 augustus 1839.

18 jaar oud

Beste broer,

     Het jaar is voorbij, en ik schrijf je om je wat berichten te vertellen. Ten eerste de benoeming van mijn vader wat je vast al weet, en mijn benoeming in de graad van baccalaureus in de letteren.
En ook, dat ik geen prijs gehaald heb op het examen. Op een dag bracht ik een bezoek aan mijnheer Pierrot, en toen zei hij dat hij me met veel plezier op het examen had gezien, maar dat het maar voor de vorm was, - aangezien ik niet een heel trimester op het Saint-Louis ben geweest, en zelfs als ik het verdienen zou om benoemd te worden, het Universitaire reglement me dat verhinderd zou hebben.

     Het laatste jaar is nu dus voorbij, en ik ga nu aan een ander soort leven beginnen. Dat vind ik vreemd aandoen, en te midden van alle zorgen die ik nu aan het krijgen ben, is de grootste nog wel de keuze voor een toekomstig beroep.
Daar word ik nu al ongerust van, het kwelt me, te meer omdat ik helemaal nergens een roeping voor voel en dat ik heel verschillende voorkeuren heb die afwisselend in me op komen.

     De raad die ik vraag is me niet van een zeer grote steun, want om te kiezen moet je het kennen, en ik ken op geen enkele manier de verschillende beroepen van het leven.
Om te kunnen kiezen moet je kunnen aftasten, proberen, en dat heeft als gevolg dat voordat een vaste positie ingenomen kan worden, zou je ze allemaal moeten hebben ervaren, en dat is absurd en onmogelijk.

     Ik zou heel blij zijn als je me over dat alles een brief zou kunnen schrijven, in een brief waarin je me ook iets vertelt over mijn schoonzus, over je zoon, en over mijnheer Ducessois.
Ik hoorde dat het niet goed met haar gaat, en dat haar gezondheid slecht was.

     Mijn moeder komt over een paar dagen terug uit Bourbonne-les-Bains, en mijn vader iets later.

Adieu.

Charles.

1  Alphonse Baudelaire, de halfbroer van Charles, was een zoon uit een eerder huwelijk van zijn vader.

  Inhoudsopgave     Volgende brief