Baudelaire. Brieven aan zijn moeder. Lyon, 6 februari 1834

Charles Baudelaire
Brieven aan zijn moeder. Gehele correspondentie

Vincent Van Gogh.Charles Baudelaire. Brieven aan zijn moeder. Lyon, 6 februari 1834. Madame Aupick.  Correspondentie Charles Baudelaire. Vertalingen Vivienne Stringa

Vincent Van Gogh. Statuette de plâtre : Torse de femme. 1887

Zoom
  

Lyon, donderdag 6 februari 1834.

12 jaar oud

 

Mama,

    Ik schrijf je niet om je om vergeving te vragen, want ik weet dat je me niet meer zou geloven. Ik schrijf je om je te vertellen dat dit de laatste keer is dat ik straf heb en binnen moet blijven, dat ik vanaf nu hard wil werken en alle straf wil vermijden waardoor ik later pas naar buiten mag. Het is echt de laatste keer, ik zweer het, ik geef het je op mijn erewoord.
Ik ga hard werken, of je het gelooft of niet, je zult het wel moeten geloven als ik je het bewijs heb gegeven dat ik helemaal veranderd ben.
Ik durf niet met Engels te stoppen, waar ik veel tijd aan kwijt ben, want omdat ik er mee begonnen was en er vorig jaar al mee was opgehouden, zou ik me schamen als ik het niet afmaak.
Maar ik ben toch zwak dit jaar in mijn klas en ik zou heel erg graag weer op het niveau komen van degenen die vorig jaar op mijn niveau zaten.
Mijn vader zal wel heel erg boos zijn. Maar zeg maar tegen hem namens mij wat ik je schrijf, zeg tegen hem dat ik flink berouw heb dat ik de afgelopen drie maanden niet zo hard mijn best heb gedaan.
Het is niet een ijdele belofte, ik zal me herinneren dat ik je heb gezworen hard te werken.
En hoewel ik heel diep gezakt ben, heb ik nog genoeg hart om je hoop niet nog een tweede keer teleur te stellen, vooral omdat ik je mijn erewoord heb gegeven.
Niettemin zijn de beste bewijzen van de wereld daden en niet woorden.
Ik hoop je binnenkort mijn oprechtheid te bewijzen.
Ik hoop dat de conrector je geen verwijten meer hoeft te maken over mij.
Door hard te werken zal ik mijn eervolle plaats van vorig jaar weer terug krijgen in de klas.

Zou je indien je niet ziek bent, lipzalf voor mij willen meenemen voor op college, want ik heb daar al heel lang pijn aan.

Je zoon Charles, die heel boos is

dat hij je zo ontevreden maakt.

Indien je vanwege mijn slechte gedrag niet zelf datgene wat ik je gevraagd heb mee wil nemen, en indien Joseph  dan komt, laat hij me dan in een mandje of in een schooltas de volgende boeken meenemen voor Songeon, die me zijn wens kenbaar maakte ze te willen lezen, wil je zo lief zijn die dan uit je kast te halen:

Grandeur des Romains;

Convalescence du Vieux Conteur;

Choix de Gresset;

Voyage de Leveillant (beide delen).

  Gehele correspondentie          Volgende brief