Baudelaire, correspondentie Brussel, België. Aan Noël Parfait. 27 oktober 1864.

Charles Baudelaire
Brussel, België.

Jan Massys. Charles Baudelaire, correspondentie Brussel, België. Vertaling Charles Baudelaire, Vertalingen Vivienne Stringa.

Zoom Jan Massys. 1509-1575. Belgisch kunstschilder.


AAN NOËL PARFAIT
Brussel, donderdag 27 oktober 1864.

 

Beste Parfait,

     Ik schaam me en ik voel me erg ongelukkig dat ik u zo moet lastigvallen. Het gaat weer over Raçon. Wat betekent dat getreuzel? Is het aangeraden op bevel van Michel Lévy?
Is het soms om het boek volledig te vergeten, terwijl het in een week af kan zijn? Is het dat u mij 15 oktober in Parijs verwachtte, en dat u dacht: Laten we hem maar geen drukproeven sturen, immers hij komt hierheen
Dat zou absurd zijn, want ik zou niet naar Parijs kunnen zonder een bezoek af te leggen bij Michel.
Of zou het soms ook nog zo kunnen zijn dat er bij Michel het idee is opgekomen me te verhinderen de laatste twee vellen te corrigeren?
Moet ik aannemen dat de drukproeven kwijt zijn geraakt onderweg?
Maar wat is het dan? Twee weken, drie weken, EEN MAAND, hoeveel dagen zijn er al voorbij sinds ik wacht op de 2e DRUKPROEF VAN HET NEGENDE VEL DRUKS, ik weet het niet meer.
Ik beier twee keer per dag de klok bij mijn conciërge om te kijken of ik drukproeven heb gekregen, en wanneer ik een excursie in de provincie maak, dan kom ik de volgende dag alweer terug om een drukproef te corrigeren, die nooit komt.

2e DRUKPROEF VAN HET NEGENDE VEL DRUKS!

     En ook het einde van het boek, dat misschien ANDERHALF VEL beslaat, dat is alles wat ik vraag, en wat ik meteen nu vraag.

     Enfin, alstublieft, hoe talrijk uw bezigheden ook zijn, kunt u niet enkele minuten besteden om me een antwoord te geven op de volgende vragen:

Correcties in Marie Roget, die ik in mijn laatste brief had aangegeven?

Pauchet (Opinion nationale) ?

Yriarte (Monde Illustré) ?

     Zodra het mijnheer Raçon behaagt om me het eind van Philosophie d’ameublement op te sturen (tiende vel druks) en de tweede drukproef van het negende vel, zullen we aan mijnheer Marcelin (Vie parisienne) denken.

     Ik wacht op uw antwoord om Pauchet (Mystère de Marie Roget) en Yriarte (Système du docteur Goudron et du professeur Plume) op de hielen te zitten.

     Ik weet dat mijnheer Raçon zich niet zelf bezighoudt met dit of dit boek. Maar er is een of ander onverdraaglijk mysterieuze reden waarom men zich niet met het mijne bezighoudt.

Vergeet mij niet, en uw toegewijde,

C.B.

De groeten aan Michel, en de groeten aan u van de heren G. En E. Frédérix.

Rue de la Montagne (Grand Miroir).