Correspondentie Baudelaire: België, aan Narcisse Ancelle Brussel, zondag 1 oktober 1865.

Charles Baudelaire
Brussel, België.

Paul Delvaux.Charles Baudelaire, correspondentie Brussel, België. Vertaling Charles Baudelaire, Vertalingen Vivienne Stringa.

Zoom  Paul Delvaux 1897-1994. Belgisch kunstschilder.
Danse macabre.

AAN NARCISSE ANCELLE
Brussel, zondag 1 oktober 1865.

   De originele brief

 

Beste Ancelle,

    U krijgt deze brief morgenochtend, maandag, om 10 uur. Wilt u zo vriendelijk zijn om, zonder tot 's avonds 5 uur te wachten, me die 100 frank onmiddellijk toe te sturen met de post.
Ik smeek het u, wacht niet tot de volgende dag.
Ik verzeker u dat het heel erg dringend is.
Het gaat om kleine urgente noodzakelijke dingen, om van die kleine dringende dingen die niet kunnen wachten.

    Vanochtend kreeg ik nieuwe informatie uit Parijs. Het schijnt dat mijn affaire helemaal niet mislukt is, maar dat Hippolyte Garnier wil en dat zijn broer Auguste niet wil.
Gelukkig is Hippolyte de sterkste. Maar die zit nog op het platteland.  Het gaat om 4000 frank. Alleen, als de zaak afgesloten is, dan zal alles van te voren opgemaakt zijn.
- Dan blijft er niets over om de schulden in Frankrijk te betalen.

    Ik hoop dat er van die 100 frank genoeg overblijft om voor de 15e naar Parijs te gaan, om die overeenkomst te tekenen, als die er komt.

    Wanneer u mij die 100 frank heeft opgestuurd, wilt u dan zo vriendelijk zijn om dan, maar dan alleen daarna (omdat die 100 frank het meest dringend is), bij een gemeentehuis (na Saint-Sulpice) een uittreksel van mijn geboorteregister (9 april 1821)  te vragen en het me hier naartoe te sturen. Ze vragen ernaar op het Stadhuis hier.

    Ik heb het niet anders kunnen doen, aangezien ik geen verblijfplaats in Frankrijk heb, dan een wissel op naam van Miquel Rouget in te schrijven, te betalen bij u, - een wissel van 280 of 290, voor 25 of 26 oktober aanstaande.
- U bent overigens volledig gewaarborgd.
- Dan mag ik over september nog 110 frank bij u halen.

Er blijft voor u over         10

Hele maand oktober        160

November                        160

 330

40 frank teveel.

Ik hoef u niet te vertellen dat die wissel zeer onaangenaam voor me was. Maar de brief van Rouget was meer dan bevelend, smekend zelfs.

- net als de mijne, vandaag.

De hartelijke groeten aan Mevrouw Ancelle.

Charles Baudelaire.

  Inhoudsopgave     Volgende brief