Correspondentie Baudelaire: België, aan Hippolyte Lejosne. Brussel, maandag 13 november 1865.

Charles Baudelaire
Brussel, België.

Gustave Camus.Charles Baudelaire, correspondentie Brussel, België. Vertaling Charles Baudelaire, Vertalingen Vivienne Stringa.

Zoom  Gustave Camus 1914-1984. Belgisch kunstschilder.

AAN COMMANDANT HIPPOLYTE LEJOSNE
Brussel, maandag 13 november 1865.

 

Beste Lejosne,

    Ah! Schrijf me een paar regels, alsjeblieft, zelfs als u me niets te vertellen heeft. Alleen de enveloppe al van de brief zal me goed doen.

    Ik hoef u niet om pardon te vragen voor het feit dat ik zomaar onaangekondigd bij u kwam aankloppen voor een gunst die u mij niet kon verlenen, toch?
Ik weet dat u nog meer moeite heeft moeten hebben om tegen me te zeggen: Het kan niet, dan dat ik me schaamde om het u te vragen.

    Er zijn nu al negentien dagen voorbij gegaan sinds mijnheeer Garnier weer in Parijs terug is. Ik durf niet meer naar Lemer te schrijven.  Ik durf er niet meer met u over te praten.
Ik vrees zelfs dat u teveel met hem over mijn zaken praat. Ik ben bang dat ik hem zelf tot last ben en dat ik hem tot last ben door mijn vrienden.
Maar er zit overduidelijk een of andere geheimzinnigheid in, en die geheimzinnigheid kan ik maar niet ontcijferen. Vier maanden en meer al voorbij! Ik zie door de etalageruit bij al die boekhandels al die domme dingen en alle mogelijke nutteloosheden, en dan vraag ik me af waardoor het komt dat er niet vijf of zes volwaardige boeken verkocht kunnen worden. Soms dan concludeer ik in alle ernst dat ik nooit meer iets van mij zal kunnen laten drukken, en dat ik nooit mijn moeder noch mijn vrienden meer zal zien. Verder werk ik helemaal niet meer.
Ik zie niemand, dat spreekt vanzelf (ik krijg soms zelfs bij sommige gezichten als ik ze tegenkom, rillingen van haatgevoelens), en mijn enige zorg iedere ochtend is te weten of ik de volgende nacht weer zal kunnen slapen.
Ik zou wel voor altijd willen slapen.

    Is het artikel van de Vieux Mauvais Sujet over Les Chansons des rues et des bois al verschenen?

    Zodra het verschenen is, stuur het me dan op.
Hij zelf is gewoon niet in staat om zo attent te zijn, - en trouwens, ik weet zijn adres ook niet.

Hoe gaat het met mevrouw Lejosne?

Doe de groeten aan de dokter en aan mijnheer Massiat.

Uw toegewijde,

C.B.

Rue de la Montagne 28.

  Inhoudsopgave     Volgende brief