Baudelaire aan Auguste Poulet-Malassis. Parijs, 4 februari 1860

Charles Baudelaire
CORRESPONDENTIE
Tweede deel volwassen periode

Vertalingen Vivienne Stringa.

 

AAN AUGUSTE POULET-MALASSIS
Parijs, 4 februari 1860

 

Beste vriend,

     Wat!? Is er niemand bezig met Les Paradis artificiels?
En u heeft de pretentie om les Fleurs af te hebben voor een provincie-expositie in mei!
U moet wel weten dat ik om die serie gestarte stukken van Les Fleurs en het voorwoord af te kunnen maken, om de Salons de 45 et de 46 te bewerken, ik wel een maand in Honfleur moet gaan zitten, waar al mijn papieren liggen.

     Ik schrijf gelijk naar Bichet, die is administrateur bij la Revue. U had het zelf moeten vragen.

     De Broise wil niet afwijken van het contract. Maar hij zal het uitvoeren. Paradis artificiels (af), 300 frank. Morceaux de critiques littéraires (af) (ik ga het manuscript opsturen met de noot van de stukken die al gedrukt zijn), 300 frank.
Dus, 600 frank, plus 30 frank die ik niet had durven vragen, maar die ik toch accepteer, 630. Ik ben 250 schuldig. Dus, De Broise moet u met 380 frank uit de brand helpen.

     Ik heb vier keer ruzie gehad met Calonne, hij heeft me twee excuusbrieven gestuurd, en bij de vijfde keer is hij weer teruggevallen in zijn woede-uitbarstingen van autoriteit en literaire leiding.
Dat leven is niet te tolereren voor me, en ik heb geprofiteerd van een uitnodiging van La Presse om hem Monsieur G., peintre de moeurs, L’Art enseignant en Le Dandysme littéraire of la grandeur sans convictions te leveren (daarover had ik het nog niet met u gehad). Wanneer het gedrukt zal worden?
Wanneer krijg ik het geld, ik weet het echt niet.

     Voor wat betreft onze afspraken, voor het pakket Notices, het kopiëren van het contract, etc., ga ik dinsdag de hele dag gebruiken.
Ik moet nu de eerstvolgende drie dagen allerlei onaangename en onvermijdelijke dingen regelen.

     Het feit dat ik de hierboven genoemde artikelen heb gekopieerd, is omdat ik zo aan De Broise wil bewijzen dat hij me niet twee van de vier delen schuldig is, maar DRIE.

     Voor les Fleurs ontbreken er nog maar drie gedichten, waar ik al aan begonnen ben, en een voorwoord, ook al aan begonnen, het geheel blijft daar.

Geheel de uwe.

C.B.

En de gezondheid?

Mijn opdracht is die soms kwijt?

  Inhoudsopgave     Volgende brief