Baudelaire, correspondentie, zijn jeugd. Aan Alphonse Baudelaire.6 september 1832

Charles Baudelaire
CORRESPONDENTIE
Zijn jeugd

Vertalingen Vivienne Stringa.

Aan Alphonse Baudelaire
Lyon, 6 september 1832.

11 jaar oud

Beste broer,

    Wat is er nou, wat is er gebeurd, ben je boos op me, of ben je soms ziek? Ik heb je nu al twee keer geschreven. Heb je mijn brief dan niet ontvangen? Maar ik heb in een vorige brief van je gekeken en daar stond je adres in. Ik dacht dat het huis van mijnheer Ducessois bekend was in Fontainebleau en daarom heb ik op de brief die ik je een tijdje terug geschreven heb Per adres Mijnheer Ducessois gezet. Misschien schrijf je me niet omdat je niet weet waar ik woon.
In dat geval is mijn adres rue d’Auvergne nummer 4.
Ik ben op vakantie maar het is net alsof dat niet zo is. Ze hebben het lelijke idee gehad om me net als de rest van het jaar op het internaat te laten. Wat het ergste is, is dat papa me beloofd had om te reizen, maar hij heeft geen tijd. Vertel me dus echt je adres in Fontainebleau zolang je daar nog bent en verwittig me ervan wanneer je vertrekt. Ik denk dat je op de place des Fossés woont. Kom op, als je boos bent omdat ik de eerste van de maand heb overgeslagen, vergeef het me et redi mecum in gratia.
Schrijf me terug. Schrijf me over wat je doet, of je vaak op jacht gaat.
Ik geef toe dat mijn eerste jaar niet erg standvastig is geweest. Want ik heb op school alleen maar een eervolle vermelding gekregen.
Ik heb in dit internaat wel wat boeken gewonnen maar wat betekent een prijs in een klein internaat?
Maar ik ga wel over naar de tweede op school en ik hoop dat ik word opgemerkt.
Ik heb twee uitnodigingen gehad voor het platteland, maar mama zei dat ze helemaal niet wist of we wel zouden gaan. Ik heb in al mijn brieven vergeten je te vertellen over onze kennissenkring. We kennen geen enkele Lyonse dame.
Al onze kennissen zijn militairen, de intendance en de gendarmerie. We hebben in onze kennissenkring een aantal aardige mensen, en een aantal charmante dames.
Ik hoef je die niet op te noemen, dat zou je toch niet interesseren, want die ken je niet.
Ik ben ook vergeten je te vertellen over ons huis. Dat is mooi. Zonder overdrijven, wij hebben één van de mooiste uitzichten van Lyon.
Je kunt je niet voorstellen hoe mooi het is, hoe magnifiek het is, hoe mooi het is [sic], hoe rijk begroeid deze heuvel is, hoe groen hij is.
Kom op, schrijf me terug. Adieu. Heel veel liefs voor jou en ook aan de hele familie.

Je jongere broer

Charles.

Mama en papa doen je ook de groeten.

   De originele brief

  Inhoudsopgave     Volgende brief